sunnuntai 5. elokuuta 2012

Spotifyn voimaa

Muutama viikko sitten Adelen 21 julkaistiin viimein myös Spotifyn käyttäjille. Näyttää, että myös Spotifyn kuuntelijat ovat siitä pitäneet, koska albumi nousi takaisin fyysisen puolen listan ykköseksi

Century Media on metallisen musiikin isoja labeleita ja sinne levyttää mm. InFlames ja Lacuna Coil.  Vuosi sitten yhtiö veti tuotantonsa pois Spotifysta ja tiedotteessaan väittivät tuolloin "Spotify nykyisessä muodossaan ei ole se suunta, mihin pitäisi kulkea".  Kuinkas kävikään; vuodessa takki kääntyi ja nyt he sanovat että "Spotify tarjoaa ihmisille hyvät mahdollisuudet löytää uusia artisteja" ja samalla  yhtiö laittoi nöyränä kataloginsa takaisin ihmisten kuunneltavaksi.  Jostain kumman syyystä uutisointi on nyt paljon vaisumpaa kuin vuosi sitten.  Miksi Suomen media on niin Spotifya vastaan?

Niin usein on Suomen mediassa väitetty Spotifyn riistävän artisteja, mutta pikku hiljaa totuus tulee esiin.  Yhdestä kuuntelusta saatavaa tuloa ei pidäkään verrata yhdestä CD:stä saatavaan tuloon, vaan kokonaisuus on se mikä ratkaisee.  Indie-yhtiö Beggars Group uskaltaa sen jo sanoa ääneen; muusikot ansaitsevat puolet tuloistaan streamauspalveluista.

4 kommenttia:

 1. Keskustelu asiasta on usein puolin ja toisin värittynyttä. Spotifyn maksamat korvaukset ovat nykyään merkittävä osa menestyvän artistin tulovirtaa, mutta "puolet tuloista" kuulostaa raskaasti liioitellulta, mikäli muut tulot ovat ylipäänsä laskennallisesti merkittäviä. Omalla kohdalla kuten myös omalla labelilla tuntuvat streamauskorvaussummat liikkuvan jossain viiden ja kymmenen prosentin liepeillä kokonaisuudesta. Sekä undergroundimman että menestyneemmän tuotannon kohdalla.

  VastaaPoista
 2. Listablogi muuten viittaa Adelen nousun takaisin kärkeen johtuvan laajamittaisesta markettikampanjasta, eikä Spotifysta..

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. "Puolet tuloista" oli YLE:n otsikointi Beggars Groupin pomon Martin Millsin haastatteluun perustuvassa jutussa. Yllättävän isolle osuus brittilabelille kuullostaa, mutta Ruotsissa se on ollut pitkään arkipäivää kaikilla.

  Adelen nousuun takaisin ykköseksi ei ollut pelkästään yhtä syytä, vaan se oli varmasti monen osasen summa.

  VastaaPoista