90-luvulla julkaistiin Suomessa listoja paljon enemmän kuin ennen ja lisäksi biisit vaihtuivat niissä nopeammin kuin ennen. Niinpä Hitit Suomessa -katsaus on jaettava kahtia 90-luvun osalta. Jo nyt vuosilta 90-94 mukaan mahtui 770 biisiä ja aikamoinen määrä jäi odottamaan niiden saapumista saataville.
Kaikki mukana olevat ovat olleet TOP10 menestyksiä nimenomaan Suomessa, toiset biiseinä, toiset albumiraitoina. Madonnalta kuulemme 14 biisiä, Pet Shop Boysseilta 11. 9 biisiä saivat mukaan Mikko Kuustonen, 2 Unlimited, Neljä Ruusua, Bad Boys Blue ja Dr. Alban.
Soittolista löytyy linkin takaa.
Kiinostava soittolista jossa melkein kaikki 90-luvun alkupuolen hitit Suomessa, mutta pari kysymystä kuitenkin...
VastaaPoistaMitkä listat on ollut tämän listauksen pohjana? Syy miksi kysyn on se että vaikka lukee että kaikki mukana olevat ovat olleet TOP10 menestyksiä niin tuosta löytyy paljon sellaisia kappaleita joita ei löytynyt aikanaan Top10:n joukosta single-(Radio Ykkösen singlelista tai Sisältää Hitin-kirjan singlelista) tai radiolistalta, eriyisesti aikajakso ennen elokuuta 1992 (siis ennen kuin Rumbassa alkoi ilmestyä 50 hittiä-lista).
Esim. millä listalla nousivat Top10:n joukkoon seuraavat kappaleet: Morrisseyn "Ouija Board, Ouija Board", Miljoonasateen "Lelukaupan häät", Kolmannen Naisen "Valehtelisin jos väittäisin" ja "Kartat mua", J Karjalaisen "Pompi Zombi" ja "Luuranko rämisee", Pave Maijasen "Näinkö rakkaus palkitaan", Kirkan "Rakkaus ei kuole milloinkaan", Mikko Kuustosen "Kaktusviinaa", Cliftersin "Ihmeiden madonna", Scorpionsin "Wind of Change" ja Eva Dahlgrenin "Vem tänder stjärnorna"
Myös monta sellaista kappaletta jotka ilmestyivät jo 80-luvun alkupuolella, mutta joita ei julkaistu uudelleen 90 -luvulla, on eksynyt listalle kuten David Bowien "Blue Jean", Alphavillen "Sounds Like A Melody" ja JJ Calen "Cocaine".
Suurimpana apuna soittolistaa kootessa mulla oli samat kaksi kirjaa kuin edellisisssä vuosikymmenissä; Pennasen Timon "Sisältää Hitin" ja Jake Nymanin "Suomi soi 4 - Suuri suomalainen listakirja. Jaken kirjan mukaan mainitsemasi Morrisseyn biisi oli 18.1.1990 julkaistulla sinkkulistalla sijalla 8.
VastaaPoistaSinkkumyynti on Suomessa ollut kohtuullisen vaatimatonta ja se lisäksi vaihtelee melkoisesti eri genrejen välillä. Halusin soittolistasta monipuolisemman joten olen ottanut mukaan myös TOP10 albumien koukkubiisejä (Kolmas Nainen, Miljoonasade, jne.) En usko, että kukaan voisi esim. väittää etteikö Scorpionsien "Wind of Change" olisi ollut iso hitti vaikkei se sinkkulistalla pärjännytkään. Bändin Crazy World albumi oli joka tapauksessa TOP10 -menestys. Tuohoon aikaan levy-yhtiöt jopa jättivät sinkkuja julkaisematta parantaakseen albumin menestymistä, joten pelkkä sinkkulista ei ikävä kyllä kerro koko totuutta hitin suuruudesta.
Best of -kokoelmat jätin huomioimatta paitsi mikäli kokoelman artisti ei aikanaan ollut saanut tarpeeksi huomiota studiolevyillään tai sinkuillaan. J.J.Cale on mun mielestä hyvä esimerkki. 1991 julkaistu The Best of oli isompi menestys kuin 70- ja 80 -lukujen studiolevyt. Cocaine oli kokoelman tärkeimpiä biisejä ja kun se ei ollut mun 70-luvun soittolistalla mukana, niin kelpuutin sen tähän. Samaa periaatetta on käytetty myös Bowien ja Alphavillen kanssa. Molemmilla toki oli hittejä ollut aiemmin, mutta ei kyseisillä biiseillä TOP10:een asti.
Toivottavasti tämä auttoi ymmärtämään periaatteita, joita olen käyttänyt. Absoluuttista totuutta sille onko joku hitti vai ei, ei ole, joten mahdollisimman monen lähteen käyttäminen laajentaa näkemystä ja antaa mun mielestä paremman kuvan aikakauden musiikkimausta.
Minullakin on nuo "Sisältää Hitin" ja "Suomi soi 4 - Suuri suomalainen listakirja" -kirjat joista noita mainistemiani kappaleita ei löytynyt (Morrisseyn biisi oli tietenkin singlelistalla 1990, en vaan huomannut sitä...), siksi kiinnosti tietää mitkä listat oli ollut lähteenä.
VastaaPoistaNuo muut kappaleet olivat sellaisia kappaleita jotka varmaankin olisi noussut hittilistoille jos olisi ollut 50 Hittiä-kaltainen lista jo ennen vuoden 1992 elokuuta. Sen lisäksi olen melko varma että esim. Scorpionsin "Wind of Change" tai Mikko Kuustosen "Kaktusviinaa" olivat radiolistalla joka oli silloin Top 20-lista, mutta Sisältää Hitin-kirja listaa vain ne kappaleet jotka nousivat Top 10-sijoille. Olisikin kiinnostavaa löytää jostain ne Radiolistan Top 20-listat jotka julkaistiin Katso-lehdessä 1989-1992, varmaan monta noista ei-tilastoituneista kappaleista saisi silloin jonkinlaisen sijoituksen.
Jos saisin tehdä pienen ehdotuksen niin Alphavillen kohdalla "Sounds Like A Melody"n sijaan soittolistalla pitäisi olla "Forever Young", yhtyeen kenties suosituin kappale, joka kuitenkaan ei koskaan noussut listoille Suomessa vaikka sitä soitetaan vielä tänäkin päivänä paljon radiossa (erityisesti Novalla). Kun Alphavillen kokoelma vuonna '92 nousi listoille niin "Forever Young" oli kappale jota silloin soitettiin vaikka "Big in Japan" julkaistiin remix-versiona singlenä. ("Big in Japan" pitäisi muuten listassa olla se remix version joka on Spotifyssa "First Harvest"-best of levyllä Culture Mix-nimellä eikä se alkuperäinen original-versio, koska se remix-single oli se joka oli top tenissä Suomessa 1992.)
Noiden Pennasen ja Nymanin kirjojen lisäksi löytyy muuten myös kolmas kirja jota voi käyttää lähteenä 70- ja 80-luvun listoja koostaessa, nimittäin Juha Lassilan "Mitä Suomi Soittaa? - Hittilistat 1954-87" (Jyväskylän yliopisto, nykykulttuurin tutkimusyksikkö, 1990) joka nimestään huolimatta ei sisällä "Mitä Suomi Soittaa"-listahistorian, vaan Suosikki-lehden julkaiseman singlelistan sijoitukset. Suurimmalta osin samat kappaleet löytyvät siitä sekä Nymanin kirjasta, sijoitukset hieman vaihtelee niiden välillä.
Olet aivan oikeassa Alphavillen kanssa. Jossain vaiheessa kun olen saanut urakan loppuun, niin mulla on tarkoitus verrata eri vuosikymmenien biisejä keskenään ja ehkä silloin olisin huomannut Forever Youngin puuttumisen. 90-lukua kasatessa olin varma, että biisi olisi ollut jo mukana edellisessä listassa.
VastaaPoistaHyvin mielenkiintoinen lista - monia henk. koht. suosikkeja mukana, nostan hattua innostuksellesi ehdottomasti. 90-luku oli itselle ensimmäinen aktiivisempi radionkuunteluvuosikymmen, minkä voi täältäkin päätellä: https://sites.google.com/site/1990luvunpaikallisradiot/ http://1990-luvunradiomuistelmat.blogspot.com/ Monipuolisemmaksi sivusto on muuttumassa kaikkiaan, myös TV:ssä soineita biisejä on tulossa erilliseen osioon niin ikään sekä muistoja aiempien vuosikymmenten levytyksiin liittyen, 2000- ja 2010- lukuja unohtamatta, käyttämäni radiolaitteet ja erityiset hankitut albumit niin ikään.
VastaaPoistaOk
VastaaPoista