lauantai 16. marraskuuta 2013

Top Tusina

Spotifyn soittolistat ovat tärkeä osa menestystarinaa monen hitin synnyssä.  Hyvät soittolistat
tarjoavatkin mielenkiintoisia tutkimusmatkoja ja suurimmat soittolistat ovat vastaavia "portinvartijoita" kuin perinteiset mediat ovat olleet jo vuosia.   Muutamaan kuukauteen en ole näistä kirjoitellut, mutta se ei tarkoita ettenkö niitä olisi tutkinut, päinvastoin.  12 suurinta suomalaista soittolistaa olivat lauantai-aamuna 16.11. seuraavat

1. Dancefloor Hits 52 923 seuraajaa
200 tämän päivän tamppausbiisiä.  Sonyn lista päivittyy nopeaan tahtiin, ainoastaan 10% biiseistä on ennen syksyä listalle lisättyjä.

2. Kuuminta Nyt! 45 932 seuraajaa
Kovaa vauhtia ykkössijaa saavuttava hittipaketti sisältää n. 60 ajankohtaista biisiä, jotka ovat tuttuja radio- ja myyntilistoilta.  Sonyn soittari sisältää materiaalia myös muilta levy-yhtiöiltä.

3. Finnish Dance Chart 26 417 seuraajaa
Jarno Wuorisalon ylläpitämä lista, joka on monille tullut tutuksi spotifylistat.com sivustolta.  Soittolistalle on lisätty muutaman vuoden aikana kaikki Suomen dancelistoille nousseet biisit ja niitä on kasassa jo yli 1000. Ikävä kyllä listaa ei päivitetä aina viikottain.

4. Suomipoppia 24 636 seuraajaa
Suurin suomenkielistä poppia sisältävä lista ei ole radiokanavan vaan Sonyn aikaansaannoksia.  Peruspoppia, ei liian iskelmää, ei liian rock, ja suomalaiset pitävät. Mukana 290 biisiä.

5. Flow Festival 2013!  15 484 seuraajaa
Ylivoimaisesti suosituin ja parhaiten hoidettu festarisoittari.   Viimevuotiseen tapaan listan nimessä oleva vuosiluku vaihtunee pian ja listaan aletaan päivittämään ensi kesän flow-vieraiden tuoantoa.

6. TOP500 Metal Songs of All Time 13 038 seuraajaa
Listan johon törmäsin ensin ulkomaisten käyttäjien profiileissa, mutta on kuitenkin suomalaista alkuperää (Klaus Tienaho).  Lista perustuu samannimiseen kirjaan, joka puolestaan perustui "metallimiehille" tehtyyn kyselyyn.  Biisien pääpaino on 70-luvulla ja  AC/DCt ja Zeppelinit eivät tietty soi muuten kuin local files -toiminnnon kautta.

7. Parhaat Bileet-Suomi hiphoppia 12 555 seuraajaa
Sonyn lista lienee saanut nimensä Liekehtivän Sikiön party anthemista ja on Suomen suurin hiphop -aiheinen soittari.  Uutta ja vanhaa hippaa ja hoppaa, yhteensä 180 biisiä.

8. YleX Soittolista 11 284 seuraajaa
YleX:n soittarin suosio lähti huimaan nousuun kun toimituksessa tajusivat, että joka viikon soittolistaa ei kannata julkaista erikseen vaan mieluummin kannattaa kerätä kuuntelijat yhdelle listalle.  Eli listalla on 70 tällä hetkellä YleX:n voimasoitossa olevaa biisiä

9. Digster Suomi Hip Hop 10 108 seuraajaa
Universalin Hiphop -lista on viime aikoina melkoisen hevisti markkinoitu ja se onkin vuodessa kolminkertaistanut tilaajamääränsä.  Listana se on aika vastaava kuin Sonyn Parhaat Bileet, ei ihan yhtä suosittu eikä ihan yhtä laaja, mukana 100 biisä.

10. TOP40 Party  9 177 seuraajaa
Warnerin lista oli vielä viime kesänä nimeltään POP | URBAN | Playlist.  Suomalaiset selvästi vierastavat urban -sanaa ja lista onkin lähtenyt nimenmuutoksen jälkeen hyvään nousuun, vaikka sisältääkin ainaostaan 40 biisiä ja pelkästään Warnerin tuotoksia.

11. Lazy Sunday   9 127 seuraajaa
Sonyn laajahko lista "lepopäivän ratoksi".  Kotimaista ja ulkomaista sulassa sovussa, soundillisesti pikkuisen iisimpi lista kuin TOP10:een yltäneet.  Listalla peräti 360 biisiä.

12.  I < 3 Pop   9 101 seuraajaa
Isac Elliot, Justin Bieber, Miley Cyrus, Britney Spears ja muita tämän päivän isoja pop-nimiä sekä uusia nousevia saman genren edustajia Sonyn poppisoittarilla.

Vielä muutama lista, joista osa on ollut aiemmin listojen TOP10:ssä ja 2 alinta ovat syksyn suuria nousijoita. Aika näyttää yltävätkö TOP Tusinaan:
Radio Rockin 500 parasta
Radio Rock uutuudet ja soitetuimmat
Glee 
It's Christmas
Vain Elämää - Kausi 2


Kansainvälisiä, mutta Suomessakin laajalle levinneitä soittareita ei kannata unohtaa hittien rakentumisessa.   Spotifyn omat Top Tracks in Finland ja TOP 100 Pop Tracks on Spotify saavat tasaisesti suosiota, USA:n listaan perustuva Billboard HOT 100 on juuri sitä mitä voi odottaa,  Hipster International on Napsteristä tutun Sean Parkerin käsialaa ja oikea lista kaikille hipstereille.
Tervemenoa tutkimusmatkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti