keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Viraalia salsaa

Suosittelen kaikkia lukemaan loistavan blogikirjoituksen The Spotify Viral Chart: A New Metric for a new age.  Siinä mainitaan miten tänä päivänä ei enää pysty mittaamaan menestystä pelkkien myytyjen albumien avulla.  Nykyään mittareita on sitä vastoin monia ja niistä ensimmäiset merkit on usein havaittavissa tuosta oikealta puoleltakin näkyyviin saatavasta Viral50 -listasta.   Kirjoituksessa painotetaan soittolistojen merkitystä ja jutussa mainittu Lorde on siitä täydellinen esimerkki.

Suomessa on ollut 60 biisiä Viral50 -listan ykkösenä ja ne voidaan myös jakaa kolmeen kategoriaan;
KokoKansanSuosikit: Cheek, Robin, Apulanta, Yö, Pariisin Kevät, Kaija Koo, Lauri Tähkä
UudetNousevatHitit: Martin Garrix, Antti Railio, Mitra Kaislaranta, Jannika B, Nopsajalka
Ajankohtaiset: Kake Randelin (Juhannusyö), Choir of Young Believers (TV:n Silta)


Suomessa on lisäksi huomionarvoista Viral -listalla kotimaisten, indieartistien sekä metallisten aktien iso osuus.Niillä fanit ovat uskollisia sanansaattajia ja mm. Avenged Sevenfold, Mustasch, Dead by April ja In Flames ovat kaikki yltäneet ykkösiksi asti.  Tänä vuonna Viral50 -listan biiseistä 63% on ollut kotimaisia kun normaali TOP100 -listalla osuus on vain 32%

Tulipa mieleen vielä yksi hyvä esimerkki tällä hetkellä nousevasta Viral-hitistä; Anders Nilsen - Salsa Tequila.  Viikko sitten se nousi Viral -listalla sijalle 7 ja oli kerännyt samalla 6177 striimiä.  Viikkoa myöhemmin se oli edelleen TOP10:ssä, mutta striimimäärät olivat jo lähes kolminkertaiset (17 641).  Mikäli ette ole huomanneet, niin Viral -biisien striimimäärät löytyvät "vähän" vaikeakäyttöiseltä spotifyartists -sivulta.  Parin viikon ajan biisiin on myös törmännyt koko ajan enenevissä määrin eri soittolistoilla.   Biisit.info -sivun mukaan YleX soitti biisiä ekan kerran 14.7. ja tänään 16.7. kuulin sen sieltä itsekin "ihanan paskabiisi" -kommentein spiikattuna.  Mikäli biisin kehitys rakentuu normaalilla tavalla, niin viimeistään viikon loppupuolella se nousee Spotifyn TOP100 -listalle.  Sen jälkeen pari viikkoa ja NRJ & co. aloittavat voimasoitot ja parin kuukauden päästä renkutusta ei kestä enää kukaan.   Aiemmin esim. Ylvis-The Fox rakentui aivan samalla tavalla; ensin Viral50, sitten SpotifyTOP100, radioiden voimasoitto ja nyt sitä ei enää kestä.

1 kommentti:

  1. Ei mennyt pahasti pieleen:)
    Salsa Tequila meni perjantain striimien listalla sijalle 99.

    VastaaPoista