perjantai 28. kesäkuuta 2013

Amerikankotka liitää

Viime viikon käännynnäinen oli mittavalla kampanjalla kataloginsa Spotifyhyn tuonut Pink Floyd ja Dark Side of the Moon -albumi nousee nyt kylläkin melko vaatimattomasti uutuutena sijalle 72. Mutta vaikka kyseesä onkin klassikko, niin kyseessä on joka tapauksessa 40 vuotta vanha albumi ja sellaisia ei ihan joka vuosi listalle ilmesty. Lisäksi artistilistalla Pink Floyd nousi sijalle 37.  Tämän viikon käännynäinen on lähes yhtä merkittävä, nimittäin Eagles, mutta kampanjat oavt olleet vaatimattomammat.  Joka tapauksessa katalogi on nyt kuunneltavissa ja nähtäväksi jää saako Hotel California tai joku kokoelmista listamerkintänsä.

Itse listat ovat poikkeuksellisen hiljaiset..  Top10:ssä 9 biisiä pitää edellisviikon sijansa, mutta hyvät nousut listalla saavat aikaan Studio Killers sijalle 9 (16), Adelen 29 (51) ja Petri Nygård 55 (90).   Uutuuksista kovimpaan suoritukseen yltää Avicii-Wake Me Me sijalla 27.  Edellinen, eli I Could Be the One ylsi ykköseksi ja on edelleen mukana listan puolivlissä.   Anna Puu-Nuori Loiri nousee sijalle 61.  Itse asiassa biisi nousee takaisin listalle, sillä se ehti nauttia listahuumasta jo yhden viikon Anna Puun Antaudun albumin julkaisun yhteydessä viime vuoden puolella.

Mikael Gabrielin kanssa on kummallinen tilanne enkä oikeasti ymmärrä mitä levy-yhtiö on ajatellut. Mökille -biisi oli viime viikolla listalla hyvissä asemissa albumiraitana, mutta nyt sitä ei enää voi albumilta edes kuunnella, joten se putosi listalta ulos. Sen sijaan listalle Mökille nousi singlenä sijalle 79 sekä sama biisi kuunneltuna Voice Kesähitti 2013 -kokoelmalta sijalle 59.  Lopputulos on, että Mikael Gabrielin albumi putosi lähes ulos TOP10:stä ja Voice kokoelma ylsi uutuutena sijalle 19. Eikö levy-yhtiö halua, että artistin oma albumi menestyy?

Muut biisilistan uutuudet ovat Bruno Mars-Treasure (96), Naughty Boy-La La La (97) sekä Kuningasidea-Oma pää (100).    Albumien puolella Voice-koksun, Pink Floydin ja re-entryjen lisäksi saadaan mukaan kehuttu Kanye West-Yeezus sijalle 31.  

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Flow virtaa edelleen

Spotifyn soittolistoja tutkiessa voisi kuvitella, että Suomessa on ainoastaan yksi musiikkifestivaali; Flow.
Flow Festival 2013 -soittolistalla on seuraajia 15094 ja se on tietty kasattu festivaalin tämän vuoden esiintyjien tuotannoista.  Yleensä mukana on pari tuoretta biisiä ja helmet vanhoista hiteistä niinkuin pitääkin.  Jo kaksi vuotta sitten listalla oli 9000 seuraajaa ja viime vuonna yli 13000.  Varmastikin ensi vuoden alussa jälleen listan nimessä vuosi vaihtuu, mutta koska uusi tehdään vanhan päälle, niin yli 15000 kuluttajaa pysyy mukana ja he näkevät soittolistalta uudet artistikiinnitykset saman tien.  Flow on ainut festivaali, joka on ymmärtänyt tämän markkinointikeinon.

Ruisrock 5.-7.7.2013 -listalla on tilaajia 451.  Ruisrockin tilasta kertoo jotain se, että viime vuoden listallakin on tilaajia yli kaksinkertainen määrä.  Ruisrockin profiilissa on myös muutamia Artistin valinta -soittareita.  En kyllä ymmärrä miksi, koska ne eivät yleensä kiinnosta ketään eikä ainakaan niistä ole hyötyä Ruisrockille.  Esim. Jonne von Hertzenin lista on saanut yhden seuraajan eikä tuokaan henkilö ole halunnut sitä laittaa julkiseksi omassa profiilissaan.

Provinssirock 2013 on jo takanapäin, joten luonnollista, että tilaajamäärät putoavat. Vielä pari viikkoa sitten se oli Ruisrockin edellä, mutta seuraajia on jäljellä enää 448.  Turkulaisten kanssa myös sama tilanne siinä, että viime vuoden listalla on seuraajia yli kaksinkertainen määrä.

Pori Jazz 2013 Playlist on ehkäpä se pahin pettymys, seuraajia 337.  Porilla on isot määrät yhteistyökumppaneita ja Spotifyprofiililla olisi potentiaalia nousta merkittäväksi suunnannäyttäjäksi, mutta ei näytä siltä.  Jopa viime vuoden listalla on enemmän seuraajia.

Tuska Festival 2013 (seuraajia 128) löytyy käyttäjältä fme666.  Tai oikeastaan ei löydy, koska listaan lienee jäänyt secret -asento päälle tai se on poistettu käyttäjän profiilista.  Joka tapauksessa kyseinen  soittolista on mainittu Tuskan nettisivulla.  Mutta jälleen sama tilanne; viimevuotisella kaksinverroin seuraajia.

Nummirock 2013 on saanut seuraajia 45.  Lista on tylsähkö johtuen siitä, että mukaan on laitettu artistilta koko albumi ja pituutta on sen takia kertynyt festarilistoista eniten eli 260 biisiä. 

Ilosaarirock -profiilissa ei ole yhtään julkista soittolistaa, mutta kyseinen käyttäjä on kyllä tehnyt Ilosaarirock 2013 -listan ja saanut sille 29 seuraajaa. En ymmärrä miksi lista on yritetty piilottaa kuluttajilta.

Kaikilla Flowta lukuunottamatta on paljon parannettavaa.  Soittolista olisi kuitenkin hyvä tapa tutustua festarin artisteihin sekä etukäteen, että jälkikäteen. 

torstai 20. kesäkuuta 2013

ERINomaista

Viikon listanimi on ollut Erin.  Sä Osaat -albumi nousi sijalle 7, albumilta 5 biisiä nousi biisien TOP100 -listalle ja Ei taida tietää tyttö nousi jo TOP 10:een sijalle 9.  Ei ollenkaan huono saavutus, vaikka sekä CD-markkinoilla, että radiolistalla Erin on jo ykköspallilla asti.

Listojen ulkopuolella oli pari merkittävää Spotify -tapahtumaa.  Pink Floydin ympärillä järjestettiin toimiva kampanja, jossa Wish You Were Here -klassikko vapautettiin Spottariin ja loppukatalogi luvattiin kunhan biisi on saanut miljoona striimausta.  No siihenhän ei mennyt kuin kolme päivää ja nyt on koko katalogi kuunneltavissa ja huomattavasti isommalla haloolla kuin pelkästään julkaisemalla.  Kuka puuttuvista isoista on seuraava; Bat ja Ryyd vai AC/DC ?

Toinen erittäin hyvin onnistunut kampanja oli Warnerin "Suomalaisen musiikin historia", jota uutisoitiin TV:n uutislähetyksissäkin.  Näppärä käyttöliittymä, joka tuo varmasti uusia käyttäjiä Spotifylle.  Sääli, että kyseessä on kuitenkin vain yksi levy-yhtiö.

Pääsi sitä listallekin muutama uutukainenkin.   Adelen-Bombo aloittaa peräti sijalta 51.  Adelen on 16-vuotias norjalaistyttö ja hän jäi Bombollaan maansa euroviisukarsinnoissa kakkoseksi.  Norjan edustussävelmähän oli Margaret Bergerin I Feed You My Love ja se oli parhammillaan Spottarissa sijalla 75, joten Adelen sai jo pikkurevanssin.

Sijalta 78 löytyy lisää norjalaisväriä.  Madcon-One Life -biisillä vierailee Destiny's Childissa aloittanut Kelly Rowland ja ainakin suomalaiset tuntuvat olevan myytyjä.  Vielä vuosi sitten ei olisi voinut kuvitella tällaista Suomi-Norja hittivaihtoa.  Norjalaiset biisit nousevat Suomessa ja meidän Isac Elliottia striimataan Norjan Spottarissa jopa enemmän kuin Suomessa, viime viikollakin 210 407 kertaa.

Legendaarinen hollatilais-DJ Armin van Buuren saa viimein biisin Spotifyn listalle kun This Is What it Feels Like nousee sijalle 98.  Armin on äänestetty monta kertaa maailman suosituimmaksi DJ:ksi ja seuraavan kerran hän on tulossa Suomeen elokuussa Weekend Festivaaleille, jossa esiintyy myös mm. Spotifyn tämän vuoden megasuosikki Calvin Harris.

Lana Del Rayn Born to Die oli viime vuonna Spotifyn neljänneksi kuunneluin albumi David Guettan, Chisun ja Cheekin perässä.  Uutta materiaalia on sen jälkeen odotettu ja viikon takainen Helsingin keikka sai janoamaan lisää.  Young and Beautiful on lohkaistu The Great Gatsby soundtrackiltä ja biisi olisi huomattavasti korkammalla kuin tämän hetkinen 99 mikäli soitot eivät jakaantuisi niin tasaisesti sinkun ja soundtrackin kesken.

Albumiuutuuksia listalle saivat Black Sabbath (18), Tuomas Kauhanen (24), Studio Killers (80) sekä Children of Bodom (72), jolta oli kyseessä ainoastaan kommenttiraidaton versio Halo of Blood -albumista.  Viikon yllättävin listatapahtuma oli kuitenkin se, että Jukka Pojan Pelimies ei vieläkään noussut listalle, vaikka Viral50 listan perusteella linkkejä on jaettu mukavasti sosiaalisessa mediassa.  Jukka Poika on perinteisesti pärjännyt hyvin Spottarissa, mutta nyt näyttää startti olevan hitaanpuoleinen.



sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Suomen suurimmat soittarit

Biisien ja artistien menestymiset ovat tietenkin se mielenkiintoisin seurattava kohde, mutta oma viehätyksensä on myös Spotifyn soittolistojen suosioiden nousuissa ja laskuissa.   Olen melko paljon seurannut erilaisten soittolistojen kehityskaaria ja tässä alla on Suomen 10 suurinta tällä hetkellä.  Mukaan ei siis ole kelpuutettu isoja amerikkalaisia tai ruotsalaisia listoja.   Mikäli tiedät jonkun ison kotimaisen, joka tästä puuttuu, niin enemmän kuin mielelläni ottaisin tiedon vastaan.

1.  Dancefloor Hits  47 913 seuraajaa
Sonyn dancelista sisältää n. 200 tämän päivän dancebiisiä; tuttuja mutta myös vähän tuntemattomampia, joista voi tehdä hyviä löytöjä.

2. Kuuminta nyt!  38 332 seuraajaa
Kotimaisia ja ulkomaisia hittejä, jotka ovat tulleet tutuiksi myynti-, radio-, tai tanssilistoilta. Lista on Sonyn, mutta mukana myös biisejä muilta yhtiöiltä.

3. Finnish Dance Chart - 16.6. (Spotifylistat.com) 
25 314 seuraajaa
Muutaman viikon välein listalle lisätään Finnsh Dance Chartille nousseet uudet biisit.  Vanhojakaan sieltä ei poistu, joten tällä hetkellä mukana on jo yli 1000 danceraitaa.  Isoin lista TOP10:ssä.

4. Suomipoppia   23 443 seuraajaa
Sonyn Suomipoppia on suurin pelkästään kotimaista musaa sisältävä lista.   Puhtaimmat iskelmät tai metallisimmat örinät eivät tällä listalla soi.

5. FLOW FESTIVAL 2013!  15 039 seuraajaa
Parisataa biisiä tämän vuoden Flow festivaalin esiintyjiltä.   Jos Sony on ylivoimainen levy-yhtiöiden listoissa, niin Flow on vielä selvempi festareissa.  Provinssin tämän vuotinen on vielä alle viidensadan seuraajan.

6. Parhaat Bileet-Suomi hiphoppia 9 581 seuraajaa
Kolme kuukautta sitten Sonyn Parhaat Bileet ei mahtunut edes TOP20:een, mutta on sen jälkeen ollut nopeiten kasvava lista ja on parissa kuukaudessa tuplannut seuraajamääränsä.

7. Radio Rock - UUTUUDET JA SOITETUIMMAT 7 814 seuraajaa
Radio Rock on puolestaan medioiden puolella ykkönen.  Musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilän lista on lyhyt, mutta tiuhaan päivitetty lista rockmusiikin ystäville.

8. I <3 POP  7795 seuraajaa
Puhdas poppilista Sonyn kasaamana.  Kotimaista ja ulkomaista sulassa sovussa niin kuin pitääkin.


9.  Glee  7 779 seuraajaa
Mun mielestä se yllättävin TOP10-lista.   Glee (Sony) sisältää kolmisensataa samannimisessä TV-sarjassa kuultua versiota tutuista hittibiiseistä.  Maaliskuussa ennen sarjan jäämistä Suomen TV:stä tauolle, lista oli peräti sijalla 6.

10. Lazy Sunday   7 138 seuraajaa
Relaan tunnelmaan sopiva lista Sonylta


Yksi asia, joka yhdistää kaikkia suosittuja soittolistoja on aktiivinen päivitys.  Mitä useammin sen parempi.   Isolla soittolistalla mukanaolo ei tietenään tarkoita automaattisesti biisille isoa menestystä, mutta on joka tapauksessa parantamassa mahdollisuuksia päästä esiin miljoonien muiden biisien joukosta.  Spotifyn voima on siinä, että saa kuunnella mitä itse haluaa, mutta silti on mukava joskus laittaa valmis lista soimaan.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Jossulla on voimaa

Muutama viikko sitten Sini Sabotage ylitti viikon striimeissä 200000:n rajan ja nyt Cheekin Jossu sai jo luvun 302827.  Saa nähdä miten pian seuraava satatonniraja rikkoontuu, tuskin kuitenkaan vielä tänä kesänä.   Seitsemän viikkoa on julkaistu TOP50:n striimausmääriä ja niiden perusteella tälläkin viikolla muutama biisi yltää miljonäärisarjaan; Daft Punk-Get Lucky, Macklemore & Ryan Lewis-Can't Hold Us sekä Tuomas Kauhanen-Enkeli. 

Viikon kovimman uutuuden tarjoaa Majuri-Tyytyväinen, joka aloittaa sijalta 44 (tai 43 mikäli seuraa
TOP100 listaa).  Majurin eka hitti Kato ny äijää oli parhaimmillaan sijalla 44, mutta nyt Pate Mustajärven avulla mahdollisuudet ovat korkeammalla.

Viikon muut uutuudet ovat Timi Lexikon-Perhosefekti (albumiversio) sijalla 92 ja pari vuotta sitten Mogausmehulla tutuksi tullut Spekti-Teen mitä haluun (100).  Lisäksi Mikael Gabrielin Päästä mut pois nousee takaisin listalle, mutta tällä kertaa albumilta kuunneltuna.  Ensi viikolla voi ainakin Viral 50 -listan perusteella olettaa Jukka Pojan ja Kuningasidean uutuuksien nousevan listalle.

Albumien puolella uutuuksia on paremmissa asemissa.  Erin-Sä osaat! yltää uutuuksista korkeimmalle sijan ollessa 22 eli pari pykälää ylempänä kuin Queens of the Stone Age-...Like Clockwork.  Eikä kovinkaan paljoa heikommin pärjää Inna-Party Never Ends (30) tai Children of Bodom-Halo of Blood (43).  Mielenkiintoista nähdä miten Erin-Children of Bodom kamppailu käyttäytyy virallisella albumilistalla. 

Uutuuksien lisäksi syytä mainita yksi albumien re-entryistä. Juju-Mustavalkoista palaa takaisin listalle sijalle 96 ja sillä on nyt listaviikkoja kasassa 100; hatunnoston arvoinen suoritus.




keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Suosikit pitävät pintansa

Sini Sabotage jatkaa biisiykkösenä ja kuudennella viikollaan se ylitti jo miljoonan striimin rajan.  Daft Punk jatkaa puolestaan albumien kärjessä ja sai ykkössijan neljässä uudessa maassa, jotka ovat Singapore, Viro, Latvia ja Liettua.  Eli nyt on 27 kärkipallia vallattuna, enää neljä haastetta jäljellä.  Daft Punkin Get Luckyn sinkkuversio pysyi sijalla 2 ja kaikki 13 albumiraitaa kipusivat biisilistalla ylöspäin. 

Cheekin ja Jukka Pojan kesäkumibiisi Jossu aloittaa heti TOP10:ssä, sija on 6 tai 8 riippuen siitä kumpaa listaa seuraa.  Lisäksi biisi on uudelleen Viral 50 -listaksi nimetyn listan ykkösenä eli sitä on jaettu sosiaalisessa mediassa aivan älyttömän paljon.  Ykköseksi päässyttä jaetaan tietty aina paljon, mutta kun ottaa huomioon, että kyseisestä listasta on haluttu tehdä bubbling under lista suhteutamalla jakoja toteutuneisiin striimimääriin, niin temppu on melkoinen.  Toisaalta Cheekin suhteen on koviin suorituksiin totuttu; Sokka Irti -albumi on ollut listalla nyt 59 viikkoa ja kaikki TOP10:ssä.

Muita listauutuuksia tarjoavat Major Lazer (79), 2Chainz (84), Robin Thicke (92), Jennifer Lopez (94) ja Jutty Ranx (100). 

Albumien puolella Elokuu-Pöytä on katettu aloittaa sijalla 16.  Vain yhtä pykälää heikommin kuin Hääväki saapuu -debyytti vuosi sitten.  Se ylsi lopulta sijalle 3 ja vietti peräti 17 viikkoa TOP10:ssä.  Tuon albumin isoin hitti Soutaa huopaa oli Spotify-ykkönen.  


Timi Lexikon-Sinä, minä ja musa aloittaa myös komeasti TOP20:n joukossa sijoituksen ollessa 18.  Albumin eka sinkku Moon kuu ei vielä listalle yltänyt, Tää kesä roikkui mukana koko viime kesän (12 viikkoa) ja Perhosefekti ylsi jo TOP20:een.  Olisikohan Siivet auki se seuraava hitti, ainakin se on Viral listalla jo sijalla 5.


Muita albumiuutuuksia tuovat mukaan The National (27),  Alice in Chains (58), Fast & Furious 6 soundtrack (68) ja Stella (96).