keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Juna kulkee

Vaisuhkon uutuusviikon helmi oli Trainin nousu ykköseksi Drive By -hitillään.  Mielestäni on hienoa, että pitkään puurtanut pumppu saa viimein arvostusta myös Suomessa.  TOP 20:een nousi 2 uutta biisiä; Kelly Clarkson-Stronger sijalle 19 (22) sekä Nicky Minaj - Starship sijalle 20 (39).

Jukka Poika on edelleen listan kuningas kuudellatoista biisillään ja iso osa biiseistä on kaiken lisäksi matkalla ylöspäin.

Uutuuksia listalla on 4. Iranilais-ruotsalainen lauluntekijä Laleh sai Some Die Young -bisiinsä uutuuksista korkeimmalle. Sen sija on 86.  YleX taisi olla ensimmäinen kanava, joka biisiä lähti meillä tukemaan.  Sijalle 94 nousee albumiversio Gotyen Somebody That I Used to Know hitistä.  Sen sinkkuversio nousi tällä viikolla TOP 10:een.
Sijalla 98 on Kyoto Skrillexin Bangarang EP:ltä ja listan viimeiselle sijalle nousi Carly Rae Japsen-Call Me Maybe.  Carly on kanadalainen idolsista lähtöisin oleva mimmi, joka levyttää kotimaassaan Justin Bieberin managerin levymerkille. Kansainväliseen menestykseen on tarvittu tietty vähän isompien Interscopen ja Universalin apua.  Albumipuolella kaksi isoa uutuutta tarjosi Madonna (nr.27) ja Apulanta (nr.23).  Noiden levyjen hitteihin palaamme varmasti myöhemmin.  

Viikon suuri kysymys on se onko ensi viikko se odotettu ensimmäinen viikko, jolloin Spotify on mukana Suomen virallisen sinkkulistan laskennassa ja kansan ääni pääsisi kuuluuviin paremmin kuin vuosiin tai vuosikymmeniin ?

torstai 22. maaliskuuta 2012

Jukka Poika ei tyrinyt

Viikon nimi on tietenkin Jukka Poika.  Älä tyri nyt on edelleen biisien ykkönen,  Yhdestä Puusta singahti albumien ykköseksi ja sen kaikki 12 biisiä nousi samalla biisien TOP 100:an.  Albumiraitojen lisäksi listalla on pari Jukka Pojan vanhaa sinkkuraitaa sekä pari uuden albumin sinkkulohkaisua eli yhteismäärä on 16.  Viime vuotinen Michael Bublen ennätys oli 15 biisiä. Hatun nosto Jukalle.
Jukka Poika nousi kärkeen myös sekä virallisella sinkku-, että myös albumilistalla.  Olisiko yksi syy siihen se, että Apulannan levyä ei päässyt testaamaan Spotifyssa ennen tätä viikkoa ja JP:tä puolestaan markkinoitiin spottarissa melkoisen näyttävästi.  Radiolistan kakkossija on pienen pieni kauneusvirhe lähes täydellisessä dominoinnissa.

Biisilistalle ei Jukka Pojan lisäksi noussut kuin kaksi uutuutta.  Sijalla 78 on Sean Banan - Sean den förste Banan.  Toiset muistavat mieheltä Skaka Rumpan ja kaikki Ruotsin euroviisuja seuranneet muistavat tämän tuoreen hitin vaikkei sillä aivan finaaliin päässytkään.

Katy Perry - Part of Me ylsi puolestaan sijalle 88.  Biisi on lohkaistu Teenage Dreamin uudelta painokselta ja siellähän niitä muitakin hittejä on jokunen mukana.

Listalta pudonneiden joukossa oli pari kestojyrää; Maailman toisella puolen oli saanut kasaan 50 viikkoa ja J-Lo:n On the Floor peräti 55. 

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Euforiaa

Jukka Pojan Älä tyri nyt nousi ykköseksi. Myös Silkkii käväisi viime vuonna kärjessä, joten nyt albumin ilmestyessä voi hyvinkin kuvitella ensi viikolla näkyvän listalla Poikaa enemmänkin.  Viikon tehonousija on toista viikkoa peräkkäin Train-Drive By, sillä se nousi 19 pykälää sijalle 11.

Viikon kovin uutuus tulee naapurimaastamme sijalle 30. Muutamien vuosien takainen Ruotsin Idols-tuttavuus Loreen valittiin viime lauantaina Ruotsin euroviisuedustajaksi ja samantien Euphoria singahti meilläikn huimaan nousuun. Biisin nousun lisäksi myös maksi on albumipuolella kovin uutuus ja se yltää kyseisellä listalla sijalle24. Itse viisuissa Loreen saa kyllä kovan vastuksen ainakin Venäjän mummolaumasta.

Sijalle 48 nousee Far East Movement - Live My Life.  Like a G6 oli reilu vuosi sitten Top5 hitti ja tällä kertaa on apuna vielä Justin Bieber.   LMFAO ja Nicki Minaj saivat uutukaisensa odotetusti listalle, jonne nousi myös pari raitaa GG Caravanin albumilta.   Re-entryjen puolelta listakynnyksen ylittivät Jukka Poika - Mielihyvää sekä One Direction-What Makes You Beautiful.  One Directionin biisistä oli aiemmin listalla sinkkuversio, mutta nyt albumiversio.

Albumeissa Pariisin Kevät jatkaa ykkösenä.   Springsteenin Wrecking Ball albumia odottelin vähän korkeammallekin kuin sijalle 26, samoin kuin Saran sija 64 oli vaisuhko.  Sitä vastoin Ruotsin viisufinaalin ulkopuolelle jäänyt Sean Banan sai albuminsa peräti sijalle 58.

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Märkää

Vähän reilu vuosi sitten Petrin Selvä Päivä debytoi listalla sijalla 2.  Sen jälkeen biisi vietti 9 viikkoa kärjessä ja päätyi koko vuoden suurimmaksi Spotify-hitiksi.  Siihen nähden odotettu uusi Märkää pärjäsi heikohkosti, koska ekan viikon sijotus oli "vain" 26, mutta eipä tänä vuonna ole kuin eräs turkulaisteini pystynyt parempaan.  

Viikon neljä muuta uutuutta ovat kaikki Robinin albumiraitoja.  Robin ei ainakaan vielä saanut aivan kaikkia biisejään listalle.  Pariisin Kevät puolestaan onnistui pitämään kaikki raidat mukana ja Kaikki on satua nousi albumien ykköseksi ja Pariisin Kevät artistilistan kärkeen.

TOP 10:ssä kovin nousija on Jukka Pojan Älä tyri nyt, TOP 20:ssä puolestaan Pariisin Kevät ja Gotye.  Koko listan kovin nousija on Train-Drive By, joka nousi peräti 45 pykälää sijalle 30.

Albumien puolella GG Caravan debytoi hienosti sijalla 11 ja lätty omaa potentiaalia pitkään listakaareen.   The Sounds kävi keikalla.  Tulos oli neljän albumin nousu listalle ja niistä Playlist-kokoelma on listalla ensimmäistä kertaa.

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

70-luku / Hitit Suomessa

70-luku kansainvälisti suomalaisten musiikkimakua melkoisesti eikä enää tyydytty pelkkiin covereihin, vaikka silläkin puolella helmiä syntyi.  Kansa kuunteli purkkaa, jytää ja iskelmää eikä tietenkään voi unohtaa punkin syntyä.  70-luku / Hitit Suomessa -soittolistalla on vuosikymmenen suurimmat hitit Suomessa.  Täydellinen lista ei ole, mutta Sladet, Zeppelinit ja Pink Floydit lisään mukaan jahka Spottariin ilmaantuvat.

Eniten biisejä saivat mukaan Hector ja Tapani Kansa. Molemmilta on mukana 15 isoa hittiä. Kymmeneen tai yli pääsivät myös Hurriganes, Abba, Sweet, Irwin Goodman ja Fredi. Marion, David Bowie, Katri Helena, Boney M, Juice ja CCR jäivät hiuksenhienosti yksinumeroisiin määriin. Mikään näistä nimistä ei liene yllätys tuona aikana eläneille tai ajan musiikkia tutkineille.

Koostamisessa oli apuna 2 kullanarvoista kirjaa; 
Jake Nyman "Suomi Soi 4-Suuri suomalainen Listakirja"
Timo Pennanen "Sisältää hitin"
Niiden avulla muistui mieleen monta helmeä, jotka omista arkistoista puuttui.