tiistai 28. helmikuuta 2012

Kevät selätti Robinin

Viime viikon kaksi odotetuinta uutuusalbumia olivat varmastikin Pariisin Kevät - Kaikki on satua ja Robin - Koodi.  Niin siinä monien yllätykseksi kävi, että Pariisin Kevät pesi Robinin aika puhtaasti Spotifyn puolella.  Pariisin Kevään albumin kaikki biisit ylsivät tracks-listalla sijojen 21-80 välillä, Robinilla on puolestaan TOP100:ssa "vain" 4 biisiä.  Albumilistan puolella ne näyttäytyvät sijoilla 2 ja 6.   Lukuisten albumiraitojen mukaantulo aiheutti tietysti myös ison kasan listalta poistumisia.  Sanoimme hyvästit mm. Eminemin Love the Way You Lie -hitille.  Sen myötä Adelen Rolling in the Deep kruunattiin listan "ikäprinsessaksi".  Biisillä on takanaan Spotify-viikkoja jo 55 ja sijoitus on edelleen nr. 10.

Muita uutuuksia listalla ovat Train - Drive By.  Edelliseltä levyltä Hey, Soul Sister oli jo iso hitti, mutta tästä näyttäisi tulevan vielä suurempi. Spotifyn eka sijoitus on 75, mutta Suomen radiolistalla se nousi jo sijalle 7.

Sijalla 88 debytoi Chris Brown - Turn Up The Music.  Viime vuonna Yeah x 3 vietti Spottarilistalla 23 viikkoa ja Benny Benassin kanssa tehty Beautiful People lisäksi 6 viikkoa.  Fyysisellä puolella menestystä tuskin tulee nytkään, mutta Spottaajat ovat tyytyväisiä.

Coldplay - Princess of China yltää sekin listalle (sija 89).  Biisi on peräisin vähän jälkijunassa Spottariin tulleelta Mylo Xyloto -albumilta ja hitteyttä avittaa varmasti vokaaleissa vieraileva Rihanna.  Olen kuullut jonkun koomikon väittävän, että albumin menestys olisi ollut sen ansiota, ettei levy ollut alussa Spottarissa kuunneltavissa.  Coldplayn kaksi edellistä levyä joka tapauksessa ylsivät Suomessa ykkösiksi, mutta Mylo ei. Lisäksi Mylo Xyloto on parhaiten menestynyt Ranskassa (triplaplatinaa).  Kyseisessä maassa Spotify ei ole ainakaan vielä kovin vahva, mutta sitävastoin streamauspalveluista Deezer on ja sitä kautta albumi on ollut kuuneltavissa koko ajan.

maanantai 27. helmikuuta 2012

60-luku - hitit Suomessa

6o-luvun soittolista on nyt livenä. Siihen on kasattu jotakuinkin aikajärjestyksessä Suomen listalla olleet TOP10 hitit tai albumilistalla hyvin menestyneiden levyjen suosituimmat raidat. Pyrin löytämään ne oikeat versiot, mutta aina se ei ollut mahdollista. Niinpä esim. Brita Koivusen Viimeisen Mohikaanin tilalla soi Lasse Liemolan tulkinta samasta biisistä ja minkäs teet kun Beatles -biisit Spottarista vielä puuttuvat.  Beatlesten puuttuessa isoimmat määrät biisejä saivat mukaan Eino Grön ja Elvis, molemmilla 16 kpl.  Noita puuttumaan jääneitä lisään mukaan jahka Spottariin ilmaantuvat.
60-luku / Hitit Suomessa

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kevättä ja tähtiä ilmassa

Neljä uutuutta biisilistalla ja niistä korkeimpana sijalla 38 viime vuonna todelliseksi supertähdeksi noussut Jukka Poika. Älä tyri nyt on esimakua tulevalta levyltä ja se lupaa hyvää menestystä.  Toinen supertähti Madonna on tallin vaihdon jälkeen julkaisemassa myös albumia ja Give Me All Your Luvin' aloittaa taipaleensa sijalta 67. Sijalla 80 ei ole supertähti, van YleX:ssä mukavasti soinut Tyttö sinä olet meritähti.  Sen esittäjä Yön Polte pitää sisällään vaasalais-kaksikon sekä Punavuoren punaposken, joka on tuttu nimellä Stig Dogg. Viikon neljäs uutuus on Englannissa ja USA:ssa ykköseksi ehtinyt Gotye-Somebody That I Used to Know.  Kyseisestä biisistä on tehty jo upea coveri, jossa Walk off the Earth niminen bändi soittaa yhdessä biisin yhdellä kitaralla. Poikkeuksellisesti laitan siitä YouTube -linkin, sillä sekin on näkemisen arvoinen.

Elokuu - Soutaa huopaa nousi listaykköseksi ja Michel Telo -Ai se eu te pego kakkoseksi.  Muita kovia nousuja tekevät GG Caravan 34(65) ja Kelly Clarkson 59(100).  Whitney Houston ei biisilistalle yltänyt.  Todennäköisesti soitot ovat jakaantuneet listaa ajatellen liian monen biisin kesken ja esim. I Will Always Love You löytyi laskujeni mukaan kymmeneltä albumilta ja siihen vielä remixit päälle.  Whitneyn kokoelmista Essential on sijalla 21 ja Greatest Hits sijalla 41.

Pariisin Kevät - Kaikki on satua -albumin ennakkokuunteluun törmäsin perjantai-iltana ja vain parin päivän striimeillä se on albumeissa viikon kovin uutuus sijalla 14.  Albumeissa Bon Iver tekee myös mukavan nousun (31 sijaa) Grammyjensa siivittämänä. Spotifyn voima on parhaimmillaan juuri tällaisten artistien kanssa, joista kirjoitetaan kohtuullisen paljon ja iso yleisö pääsee Spotifyn avulla ensimmäistä kertaa kuulemaan omin korvin mistä on kyse.

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

1920-1959

Jos tuntee historian, niin ymmärtää paremmin tätä päivää, mutta mitkä biisit ovat olleet hittejä nimenomaan Suomessa?  Kokosin sarjaan kolme ensimmäistä soittolistaa ja ne ovat nyt kuunneltavissa.  Biisit ovat niissä suunnilleen kronologisessa järjestyksessä, mutta ikävä kyllä kaikkia, joita olisin halunnut ei Spottarista löytynyt. Lisäilen niitä mukaan kunhaan sinne ilmaantuvat. 

20-30 luvut / Hitit Suomessa

40-luku / Hitit Suomessa

50-luku / Hitit Suomessa

Näissä on pohjana käytetty vanhaan listadataa, joka löytyy Jake Nymanin toimittamasta kirjasta Suomi Soi 4-Suuri Suomalainen Listakirja.  Vakaa tarkoitus olisi lisätä viikon päästä mukaan seuraavat koosteet.

tiistai 14. helmikuuta 2012

Uudet vaatteet

Uusi lista toi mukaan uutuuksia yhteensä 6 ja korkeimmalle (nr.50) niistä ylsi Stam1na-Valtiaan uudet vaatteet.  Stam1na ei ole pahemmin Spotifyssa juhlinut, mutta nyt näyttää myös metallisemman musiikin ystävät löytävän Spotifyn tarjoamat mahdollisuudet.  Toiseksi korkein uutuus ei ole yllätys. Loca People oli viime kesän suuria menestyksiä ja Sak Noel-Paso(The Nini Anthem) jatkaa siitä mihin Loca jäi.

Viikon kolmas uutuus on vähintään yhtä mielenkiintoinen kuin kaksi edellistä.  Coldplay-Paradise on odotettu lisä, sillä samalla myös koko Mylo Xyloto -albumi on kuunneltavissa.  Sijoille 93 & 95 yltää pari raitaa Lana Del Rayn albumilistan ykköseksi nousseelta Born to Die -levyltä.  Lanalla on nyt peräti 12 biisiä listalla eli enää 3 vähemmän kuin Michael Bublen viime vuoden viikkoennätys.  Se viimeinen uutukainen on Kelly Clarkson-Stronger (What Doesn't Kill You).  Kellyn edellinen hitti oli Mr. Know it All ja se pysyi listalla ainoastaan kaksi viikkoa.  Nyt on myös Kellyn albumi lähtenyt uuteen lentoon, joten Strongerilla on hyvät mahdollisuudet pärjätä edeltäjäänsä paremmin.

Listan suurin putoaja oli One Direction, joiden toinen biisi putosi listalta pois ja toinen romahti 35 pykälää sijalle 66.  Syy selvisi kun tarkastelin albumilistaa, sillä One Direction-Up All Night nousi siellä kovimpana uutuutena sijalle 14 eli kuuntelut olivat siirtyneet sinkuilta albumiin. Anttilan listalla 1D-albumi oli peräti kakkosena, joten uudesta teinisensaatiosta voidaan jo hyvin puhua.  Van Halenin comeback -levyn A Different Kind of Truth ekan viikon sijoitus oli puolestaan kunniakas 24 ja viikon kolmanneksi kovin albumiuutuus on Whitney Houston-Essential.  Saa nähdä onko ensi viikolla isompi Whitney-invaasio edessä kun jo yksi kuoleman jälkeinen päivä nosti Essential-kokoelman TOP 50:n tuntumaan.

tiistai 7. helmikuuta 2012

Lanalle kymppi


Lana Del Rayn  Born to Die -albumi oli spottareille se viikon odotetuin tapaus.  Albumilta nousi kahdeksan biisiä TOP100:an eli nyt on mukana kaikkiaan 10 Lana-raitaa.  Noista biiseistä ainoastaan 1 on TOP30:ssa, joten megastara-sarjaan on vielä matkaa, mutta ensiaskeleet on joka tapauksessa otettu.  Fyysisellä puolella Lana jäänee viikon toisen ison uutuuden eli Leonard Cohenin varjoon, mutta Spotifyssa ainakin ekan viikon voitto on Lanan. Cohenin albumilta ei biisejä TOP100:aan asti yltänyt.

Sijalle 63 nousee uusi tuttavuus Redd.  I'm Day Dreaming -biisillä muut nimet ovat sitäkin tutumpia; Akon & Snoop Dogg.  Muita uutuuksia ovat Lil Wayne & Bruno Mars,  kovaa nouseva poikabändi One Direction, joiden edellinenkin on vielä sijalla 31,  Emma-gaalasta tutuksi tullut CG Caravan sekä Ruotsin Spotifyssa jo ykköseksi noussut Ansiktet.

Sijalle 93 nouseva Chris Medina - What Are Words voi nousta talven aikana vielä massiiviseksi kyynelten nostattajaksi.  Ruotsissa ja Norjassa jo viime vuoden puolella viikkotolkulla listaykkösenä viihtynyt Chris on monille sympaattinen muisto vuoden takaiselta American Idol -kaudelta.   Koskettava biisi kertoo hänen auto-onnettomuudessa vakavasti loukkaantuneesta morsiamestaan ja tällä viikolla se nousi myös Suomen radiolistan TOP100:an.

Flo Rida ohitti listan kärjessä Robinin. Veikkaan, että syy ei ole Robinin suosion hiipuminen vaan se, että Robinin kuuntelijoista on isompi osa ilmaispuolelta ja heillä on biisikohtainen kuuntelukiintiö ja täyttynyt.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Soittolistat Top-10

Suurimmat Spotifyn soittomäärät kertyvät tietysti tuoreista hiteistä ja vanhoista suosikeista.  Suosituilla soittolistoilla onkin jossain tapauksissa merkittävä osuus hittien kehittymisessä.  Mitään virallista dataa Spotify ei ole soittolistoista julkaissut, joten on aika julkaista ensimmäinen epävirallinen suomalaisten soittolistojen Top-10 sekä bonuksena muutama alla kupliva.  Voi olla, että jossain olisi vielä näitä isompia, mutta nämä ovat joka tapauksessa tilaajamääriltään suurimmat mitä minä olen toistaiseksi löytänyt.  Luvut listojen perässä ovat tilaajien määrät 5.helmikuuta ja ne tietysti muuttuvat päivittäin.

1
Dancefloor Hits 18 964
2
FLOW FESTIVAL 8 877
3
Kuuminta nyt! 7 467
4
Suomipoppia 5 335
5
Finnish Dance Chart  4 022
6
DANCE ANTHEMS  3 071
7
I <3 POP 3 000
8
Suomen Virallinen Latauslista  2 845
9
Urban Party 2 393
10
Classic Rock - Rock Classics 2 330
+
It's Christmas 1 884
+
NRJ Top10  1 730
+
Digster Top30 1 730
+
FLOW09 playlist 1 676
+
Löytöpiste  1 669